Medycyna Chińska, Akupunktura i Cukrzyca

Medycyna Chińska, Akupunktura i Cukrzyca2018-11-14T20:56:53+00:00

Leczenie cukrzycy akupunkturą

Leczenie cukrzycy - Medycyna chińska i Akupunktura

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się wysokim stężeniem cukru (glukozy) we krwi, stan ten nazywany jest hiperglikemią. Nazwa medyczna cukrzycy to „Diabetes Mellitus – MD”. Oznacza to po łacinie: „mocz słodki jak miód”, co jest jedną z cech cukrzycy.

Pożywienie, które jemy składa się z węglowodanów, białek i tłuszczów. Kiedy nasze ciało odpoczywa, są one przechowywane w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie, a gdy jest to konieczne, rozkładają się do glukozy (cukru prostego), która jest „paliwem” komórek organizmu.

Insulina jest hormonem odpowiedzialnym za regulację ilości glukozy we krwi; wiąże się z receptorami w ścianach komórkowych, umożliwiając przepływ glukozy z krwi do komórek.

Jaki jest związek między cukrzycą a trzustką?

Trzustka jest zbudowana z grupy komórek zwanych „wyspami Langerhansa”, których rolą jest wydzielanie hormonów nadzorujących metabolizm węglowodanów w organizmie. Są to następujące grupy komórek:

Komórki alfa – wydzielają glukagon, którego celem jest podniesienie poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do insuliny).

Komórki beta – wydzielają insulinę i zapewniają prawidłowy poziom cukru we krwi – w normalnym zakresie od 60 mgdl do 110 mgdl.

Komórki delta – ich rolą jest regulacja wydzielania glukagonu i insuliny.

Jakie są kryteria rozpoznania cukrzycy?

Stężenie glukozy przekraczające 125 mgdl na czczo po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.

Stężenie glukozy wyższe niż 200 mgdl po dwóch godzinach od spożycia glukozy.

Stężenie glukozy zmierzone o dowolnej porze doby przekraczające 200 mgdl z towarzyszącymi objawami cukrzycy. Istnieją stany wysokiego ryzyka cukrzycy, zwane stanami przedcukrzycowymi. U wielu osób stany te przekształcają się w końcu w cukrzycę. Do stanów przedcukrzycowych należą:

Nieprawidłowa tolerancja glukozy (IGT – Impaired Glucose Tolerance) – poziom glukozy wynosi od 140 do 200 mgdl, dwie godziny po spożyciu glukozy.

Nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG – Impaired Fasting Glucose) – poziom glukozy wynosi od 100 do 125 mgdl na czczo po ośmiu lub więcej godzinach od posiłku.

Rodzaje cukrzycy

Istnieją dwa główne typy cukrzycy: cukrzyca typu młodzieńczego i cukrzyca dorosłych.

Cukrzyca typu młodzieńczego:

Zwana także „cukrzycą typu 1” lub cukrzycą insulinozależną (IDDM – Insulin Dependent Diabetes Mellitus). Cukrzyca typu młodzieńczego stanowi około 10% wszystkich przypadków cukrzycy i nazywana jest tak dlatego, że większość pacjentów ma mniej niż 30 lat i szczupłą budowę ciała.

W tego typu cukrzycy organizm nie wytwarza insuliny i dlatego też trzeba przyjmować ją z zewnątrz (zazwyczaj w postaci zastrzyków). Cukrzyca typu młodzieńczego jest uznawana za chorobę autoimmunologiczną spowodowaną zaburzeniami układu odpornościowego, który błędnie identyfikuje komórki produkujące insulinę jako wrogów i atakuje je. Objawy pojawiają się szybko.

Cukrzyca dorosłych:

Zwana również „cukrzycą typu 2” lub insulinoniezależną (NIDDM – Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus). Około 90% chorych na cukrzycę cierpi na cukrzycę dorosłych. Stanowią oni do 7% populacji i zwykle są w wieku powyżej 40 lat. W tego typu cukrzycy organizm wytwarza wystarczające ilości insuliny, często złej jakości. Zwykle u osób starszych z cukrzycą komórki stają się odporne na insulinę, co uniemożliwia przedostawanie się glukozy do komórek.

Objawy rozwijają się powoli przez lata i z czasem insulina staje się konieczna.

Inne rodzaje cukrzycy

Cukrzyca ciążowa – 4% kobiet w ciąży cierpi na cukrzycę ciążową. Zazwyczaj objawy występują w drugiej połowie ciąży. Cukrzyca

ta rozwija się w wyniku zmian hormonalnych powodujących zwiększoną odporność na insulinę. Należy pamiętać, że cukrzyca ciążowa może stanowić zagrożenie dla matki i płodu

oraz zwiększa szanse na zachorowanie na cukrzycę u kobiety w późniejszym życiu.

Cukrzyca wtórna – Cukrzyca, która pojawia się w wyniku schorzeń, np. chorób atakujących trzustkę, chorób gruczołów dokrewnych, różnych schorzeń hormonalnych oraz w wyniku narażenia na działanie substancji toksycznych lub przyjmowania leków.

Objawy cukrzycy

U pacjentów z cukrzycą mogą wystąpić wszystkie następujące objawy lub tylko ich część.

Najważniejsze objawy to:

•Zwiększone oddawanie moczu – z powodu prób pozbycia się nadmiaru cukru przez organizm.

• Nadmierne pragnienie – ze względu na zwiększone oddawanie moczu i próby zmniejszenia stężenia glukozy we krwi przez organizm.

• Głód – cukier nie przedostaje się do komórek i dlatego występuje poczucie głodu.

• Zmęczenie i osłabienie – bez cukru, który produkuje energię.

• Utrata masy ciała – ciało szuka alternatywnych sposobów produkowania energii i znajduje je poprzez rozbicie tkanek tłuszczowych i białkowych, co powodujeutratę wagi mimo zwiększenia apetytu.

• Zakażenia dróg moczowych – bogaty w cukier mocz stanowi podatny grunt dla rozwoju bakterii i stanów zapalnych dróg moczowych.

• Ketoza – nadmierne wytwarzanie ciał ketonowych w wyniku zwiększonego rozbijania tłuszczów. Może powodować kwasicę i śpiączkę cukrzycową, które stanowią zagrożenia dla chorych na cukrzycę.

• Hypoglikemia – brak cukru we krwi. Często występuje u pacjentów z cukrzycą typu młodzieńczego, z powodu nadmiaru insuliny, pominięcia posiłku lub po dużym wysiłku fizycznym.

Objawy to: głód, poty, zawroty głowy, dezorientacja, a nawet śpiączka. W przypadku wystąpienia pierwszych objawów należy podać choremu słodki napój.

Późne powikłania w cukrzycy

• Retinopatia cukrzycowa – choroba siatkówki, która jest główną przyczyną ślepoty w świecie zachodnim.

• Uszkodzenia nerek – niewydolność nerek i inne choroby rozwijające się z powodu cukrzycy. Są bardzo powszechne i są główną przyczyną zgonów wśróddiabetyków.

• Uszkodzenia nerwów – powszechne wśród 70% pacjentów z cukrzycą. Uszkodzenie dotyczy obwodowego układu nerwowego. Objawia się bólem nóg, ramion, pleców ibrzucha, osłabieniem mięśni i mrowieniem w kończynach.

• Uszkodzenie naczyń krwionośnych – cukrzyca powoduje zaburzenia naczyniowe (zwykle miażdżycę), zazwyczaj w tętnicach nóg. Wywołuje to podrażnienia skóry, powolne gojenie się ran, zakażenia skóry. W skrajnych przypadkach wymaga amputacji kończyn.

• Inne powikłania: podwyższony poziom cholesterolu i triglicerydów, podwyższone ciśnienie krwi, które zwiększają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Główne przyczyny cukrzycy to:

• Genetyka – szansa, że ktoś zachoruje na cukrzycę wzrasta o co najmniej 5%, jeśli któryś z członków rodziny jest cukrzykiem.

• Otyłość – najważniejszy czynnik rozwoju cukrzycy u dorosłych. 80% dorosłych pacjentów z cukrzycą cierpi na nadwagę, a jej ograniczenie może w znacznym stopniuwyeliminować chorobę.

• Układ immunologiczny – osłabienie lub zaburzenie systemu odpornościowego powoduje powstawanie chorób autoimmunologicznych, w których organizm atakuje ważneorgany powiązane z cukrzycą, co jest główną przyczyną rozwoju tej choroby.

• Stres – napięcie i stres powodują uwalnianie hormonów stresu (adrenaliny i kortyzonu), które hamują działanie insuliny.

• Wirusy – istnieją wirusy, które mogą uszkodzić wewnątrzwydzielniczą funkcję trzustki, powodując cukrzycę.

• Inne czynniki – urazy fizyczne (takie jak urazy trzustki), leki, choroby fizyczne, narażenie na substancje toksyczne itd.

Leczenie cukrzycy w medycynie zachodniej

Cukrzyca zwykle jest nieuleczalna, dlatego celem zachodniego leczenia jest zapanowanie nad nią. Kontrolę nad cukrzycą osiąga się przez zrównoważenie ilości glukozy we krwi za pomocą insuliny (poprzez zastrzyki lub tabletki), ćwiczeń fizycznych i pełnowartościowej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Równowaga ta jest konieczna, aby uniknąć powikłań cukrzycy.

Przyczyny cukrzycy – Medycyna chińska

• Genetyka.

• Czynniki żywieniowe – szczególnie pokarmy bogate w wilgoć, na przykład: tłusta, przetworzona żywność i węglowodany proste (słodycze, napoje gazowane …).

• Stres – stres i przeciążenie emocjonalne.

• Słaby system odpornościowy.

Inne czynniki, takie jak narażenie na działanie substancji toksycznych, brak ruchu itd.

Leczenie cukrzycy – Medycyna chińska

Zioła – mieszanka ziół połączona według określonej receptury w celu wywołania istotnego efektu leczniczego. Są to zioła, które są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi, a także przywrócić równowagę hormonalną.

Akupunktura – stymulacja strategicznych punktach ciała w celu przyspieszenia procesu leczenia. Punkty akupunkturowe są dobierane indywidualnie w zależności od stanu pacjenta.

Dieta – dostosowanie diety na potrzeby pacjenta zgodnie z zaleceniami medycyny chińskiej i medycyny zachodniej. Prawidłowe odżywianie jest bardzo istotne w leczeniu choroby.

Akupunktura ucha, która jest skuteczna w radzeniu sobie z głodem.

Nie istnieje jednakowa terapia dla wszystkich. Leczenie jest całkowicie indywidualne – sposób leczenia i czas trwania leczenia zależą od stanu pacjenta.

Leczenie według medycyny chińskiej jest całkowicie naturalne i nie ma działań ubocznych.

Inne ważne zalecenia

• Nauka technik relaksacyjnych (na przykład joga lub medytacja buddyjska): jest to niezbędne, jeśli do choroby przyczynia się stres.

• Ćwiczenia fizyczne: poprawiają poziom wrażliwości na insulinę, pomagają w utracie masy ciała, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stres.

• Suplementy diety: Chrom – wspomaga produkcję insuliny i jej przenikanie do komórek. Cynk – umożliwia wytwarzanie insuliny. Witaminy E i C mają zastosowanie jako doskonałe przeciwutleniacze. Kwasy omega-3 – chronią naczynia krwionośne.

Comiesięczne cierpienie nie jest konieczne, nie spędzaj kolejnego dnia z poczuciem dyskomfortu! Skontaktuj się ze mną poprzez email: kontakt@czubek-igly.pl lub dzwoniąc na numer +48 731 263 578. Po wstępnej diagnozie, otrzymasz leczenie. Możesz pomóc również członkom swojej rodziny, krewnym, przyjaciołom i znajomym, dzieląc się z nimi przydatnymi informacjami w jakich problemach mogę pomóc.