Chińska Dieta – Medycyna Chińska

/Chińska Dieta – Medycyna Chińska
Chińska Dieta – Medycyna Chińska2018-10-31T16:11:26+00:00

Dieta z punktu widzenia medycyny chińskiej

Dieta z punktu widzenia medycyny chińskiej

Pomimo wzrostu świadomości znaczenia żywienia, większość z nas spożywa produkty o niskiej zawartości składników, takich jak witaminy, błonnik, związki fitochemiczne (naturalne przeciwutleniacze) … Z drugiej strony, nasza żywność zawiera szkodliwe substancje jak np.. sztuczne aromaty, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, różne metale, chemikalia, leki i hormony, które są wchłaniane przez nasz organizm np.: wraz ze zjadanym przez nas mięsem.

Zalecenia dietetyczne udzielane są indywidualnie oraz po dokładnym wywiadzie.

Zgodnie z nowoczesnym systemem żywienia pokarmy dzieli się na białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały oraz nisko- i wysokokaloryczne. Dietetyka zgodna z medycyną chińską podkreśla energię żywności, wyrażającą się w jej smaku, temperaturze, jakości, ruchu energii, który wywołuje oraz oddziaływaniu na narządy.

Dieta według medycyny chińskiej – przykłady:

Produkty rozgrzewające: cebula, quinoa, owies, wiśnie, daktyle.

Produkty ochładzające: pszenica, awokado, sól, wodorosty, jabłko, gruszka, arbuz.

Produkty neutralne: żyto, gryka, groch, brzoskwinia, winogrono, nieśplik japoński, sezam.

Sześć smaków: słony, kwaśny, ostry, słodki, gorzki i mdły. Każdy smak jest przypisany do konkretnego narządu w organizmie, na przykład: słony do nerek, kwaśny do wątroby, a słodki do śledziony.

Przykłady kwaśnych produktów: ocet, cytryna, fasola adzuki, jogurt.

Produkty słone: proso, jęczmień, pietruszka.

Produkty słodkie: słodki ziemniak, jęczmień, bakłażan.

Produkty gorzkie: rumianek, żyto, rzepa, echinacea.

Produkty ostre: chrzan, koper, anyż, cebula dymka.

Produkty o mdłym smaku: grzyby.

Ruch energii, który wywołują produkty jest związany z ich smakiem i temperaturą; na przykład: gorące i ostre produkty kierują energię w górę, gorzkie i słone w dół, kwaśne kierują do wewnątrz. Jeśli zjemy chili – od razu poczujemy ciepło w górnej części naszego ciała. Przy spożyciu cytryny – doznamy uczucia ściągnięcia płynącego do wewnątrz.

Tak więc, na przykład pacjent z rozpoznaniem osłabienia wątroby otrzyma zalecenie spożywania pokarmów o smaku kwaśnym.

Pacjent, który skarży się na uczucie ciepła i pocenie się otrzyma dietę ochładzającą. (Oczywiście każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.)

Ważne jest, aby podkreślić, że jedzenie powinno być smaczne, pożywne, zróżnicowane i jednocześnie przybliżające nas do naszego celu.

Celem jest zaszczepienie zdrowych nawyków żywieniowych i świadomości prawidłowego odżywiania.

Ogólnie rzecz biorąc, dieta i żywienie w medycynie chińskiej są uzależnione od wieku, płci, patologii (choroby), pory roku oraz wielu innych czynników i dostosowane są indywidualnie do potrzeb pacjenta.

Z mojego doświadczenia wynika, że w wielu przypadkach zmiana samopoczucia pacjenta jest ogromna. Już w krótkim czasie pacjent odczuwa przypływ energii, siły i zdrowia.

Dietetyka według medycyny chińskiej jest zintegrowana z leczeniem akupunkturą i ziołami.

Do pełnego artykułu – Czytaj więcej »